Goud Verkopen Amsterdam
Ceintuurbaan 33, 1072ES AMSTERDAM

Het Gouden Tientje van Wilhelmina: Een duik in de geschiedenis

Goud Verkopen in Amsterdam > Blog > Goud > Het Gouden Tientje van Wilhelmina: Een duik in de geschiedenis
Wilhelmina gouden tientje

De verschillende soorten Gouden Tientjes

Een Gouden Tientje is een bijzondere Nederlandse munt met een nominale waarde van 10 gulden. Deze munten werden gemaakt van goud en waren in omloop van 1818 tot 1933. De waarde van het Gouden Tientje hangt af van het goudgehalte en de historische betekenis. Ze begonnen in de tijd van Koning Willem I en dragen stukjes Nederlandse geschiedenis met zich mee.

De munten hebben verschillende ontwerpen gehad, waaronder portretten van verschillende koningen en koninginnen. Je vindt ook symbolen zoals een leeuw met een zwaard en pijlen op deze munten. Elke munt weerspiegelt de tijd waarin hij werd geslagen en vertelt daardoor een uniek verhaal.

Wilhelmina

Wilhelmina Gouden Tientjes werden geproduceerd tussen 1890 en 1933. Ze tonen het portret van koningin Wilhelmina, een bekend en gerespecteerd figuur in de Nederlandse geschiedenis.

Juliana

De Juliana Gouden Tientjes kwamen in omloop tussen 1948 en 1980. Deze munten dragen het portret van Koningin Juliana en markeren een andere fase in de Nederlandse geschiedenis.

Beatrix

De Beatrix Gouden Tientjes werden geslagen van 1980 tot 2001. Deze munten tonen het portret van Koningin Beatrix en behoren tot de meer recente exemplaren van Gouden Tientjes.

Elk type Gouden Tientje heeft zijn eigen unieke verhaal en ontwerp, wat ze tot een waardevol verzamelobject maakt.

Gouden tientje van Wilhelmina
Goud verkopen Amsterdam

Het Gouden Tientje van Wilhelmina

Verschillende uitvoeringen van het Wilhelmina Gouden Tientje

Het Wilhelmina Gouden Tientje werd in vier uitvoeringen geslagen. De eerste serie loopt van 1892 tot 1897, met een jonge Wilhelmina op de munt. In 1898 werd een speciale oplage van 99.239 munten geslagen toen Wilhelmina 18 werd en de troon besteeg; deze munt toont haar met een tiara.

De derde serie, geslagen tussen 1911 en 1917, laat Wilhelmina in een hermelijnen mantel zien en had een oplage van 8,9 miljoen. De laatste serie, van 1925 tot 1933, toont een oudere Wilhelmina en had een oplage van 12 miljoen munten.

Hoe kan ik een Wilhelmina Gouden Tientje verkrijgen?

Vandaag de dag kun je nog steeds een Wilhelmina Gouden Tientje vinden. Mensen verzamelen deze munten niet alleen omdat ze van goud zijn, maar ook vanwege hun historische betekenis. Het is alsof je een klein gouden kunstwerkje in handen hebt dat een deel van de Nederlandse geschiedenis vertegenwoordigt en een waardevolle investering kan zijn.

Wat is de waarde van het Gouden Tientje Wilhelmina?

De waarde van een Gouden Tientje van Wilhelmina hangt af van diverse factoren zoals de goudprijs, zeldzaamheid, en de staat waarin de munt verkeert. Dit muntstuk bevat 90% goud en weegt 6,72 gram, waardoor het altijd waarde behoudt als een solide investering. Specifieke jaartallen en varianten, zoals het gouden tientje van 1897, kunnen omwille van hun zeldzaamheid en historische betekenis extra waardevol zijn.

Belangrijke termen:

  • Zeldzaamheid: Sommige jaartallen zijn moeilijker te vinden.
  • Intrinsieke waarde: Wordt grotendeels bepaald door het goudgehalte van de munt.
  • Kwaliteit: Munten in betere staat (bijvoorbeeld fdc of prachtig) zijn meer waard.

Denk eraan, de goudprijs kan fluctueren, dus de waarde van het gouden tientje kan variëren. Voor een actuele schatting kun je online platformen bezoeken die deze prijs non-stop bijhouden.

Voordelen van het beleggen in Gouden Tientjes

  • Waardevastheid: Goud is altijd een stabiele waarde geweest, perfect voor tijden van economische onzekerheid.
  • Inflatiebescherming: De waarde van goud stijgt vaak mee met inflatie, waardoor je investering veilig blijft.
  • Diversificatie: Door Gouden Tientjes toe te voegen aan je beleggingsportefeuille, spreid je het risico.
  • Eenvoudig te verhandelen: Deze munten zijn wereldwijd makkelijk te kopen en verkopen, wat ze extra aantrekkelijk maakt voor investeerders.
Gouden munten

Waarom een Gouden Tientje kopen?

Een gouden tientje is niet zomaar een munt, het is een stukje geschiedenis en een waardevolle investering. Elke gouden tientje heeft een eigen uniek verhaal en komt in verschillende ontwerpen en jaren. Dit biedt jou, als verzamelaar, een bijzondere kans om een unieke en historische collectie op te bouwen. Hierdoor zijn gouden tientjes zeer gewild onder zowel verzamelaars als investeerders.

Naast de verzamelwaarde, biedt een gouden tientje ook een betrouwbare investeringsoptie vanwege zijn historische en culturele waarde. Het behoudt zijn waarde door de jaren heen, zowel in termen van goudwaarde als historische betekenis. Dit maakt het gouden tientje een veilige haven tijdens economische onzekerheid.

Bij goudverkopenamsterdam.nl kun je gouden tientjes verkopen. Met een vestiging in Amsterdam en een team van ervaren taxateurs en edelmetaal specialisten helpen wij je graag bij de verkoop van jouw gouden munten. Goud Verkopen Amsterdam biedt een aantal voordelen: 

Dus, of je nu een verzamelaar bent op zoek naar unieke munten of een investeerder die een stabiele investering zoekt, een gouden tientje biedt een uitstekende keuze.

Related Posts