Goud Verkopen Amsterdam
Ceintuurbaan 33, 1072ES AMSTERDAM

Goud recycling: Van oude sieraden naar goudbaren

Goud Verkopen in Amsterdam > Blog > Goud > Goud recycling: Van oude sieraden naar goudbaren
Goud recyclen

Goud recycling: Van oude sieraden naar goudbaren

Goud recycling is een onderwerp dat steeds belangrijker wordt in onze samenleving. Ongeveer een kwart tot een derde van het jaarlijks beschikbare goud komt uit gerecycled goud. Dit betekent dat een aanzienlijk deel van het goud dat we gebruiken afkomstig is van oude sieraden, elektronische apparaten en andere producten die goud bevatten.

Het recyclen van goud heeft grote voordelen voor het milieu. Bij de conventionele goudwinning komt namelijk veel afval vrij, soms wel 18.000 kilo afval voor slechts 10 gram goud voor een 18-karaats ring. Door oude spullen te recyclen, verminderen we de noodzaak om nieuwe mijnbouwactiviteiten uit te voeren, wat de belasting op onze natuurlijke hulpbronnen vermindert.

Daarnaast draagt goud recyclen bij aan een duurzame toekomst. Door oude elektronische apparaten en sieraden te recyclen, kunnen we kostbare metalen terugwinnen zonder nieuwe mijnbouwactiviteiten. Dit leidt tot minder afval en helpt bij het behouden van ons milieu. In dit artikel leren we je meer over hoe goud gerecycled wordt en hoe Goud Verkopen Amsterdam daarin zijn steentje bijdraagt.

Goud omsmelten
Goud verzamelen

Bronnen van goud

Er zijn verschillende belangrijke bronnen voor het recyclen van goud. Deze zijn te vinden in elektronica, industrieel afval, sieraden en munten. Deze laatste twee focust Goud Verkopen Amsterdam zich op.

Sieraden

Sieraden zijn een van de grootste bronnen van goud voor recycling. Oude sieraden zoals ringen, armbanden en kettingen worden vaak omgesmolten tot nieuw goud. Dit proces zorgt ervoor dat er minder nieuwe goudmijnen nodig zijn.

Bij Goud Verkopen Amsterdam kun jij je gouden sieraden verkopen voor geld of ze laten omsmelten tot een goudbaar. Dit is een goede manier om je oude sieraden een nieuw leven te geven. Recycling van sieraden helpt om afval te verminderen en kostbare hulpbronnen te sparen. Veel mensen kiezen ervoor om hun ongewenste sieraden te laten omsmelten naar een goudbaar die ze gebruiken als investering. Dit maakt het proces niet alleen milieuvriendelijk maar ook economisch voordelig.

Goud uit elektronica of industreel afval

Elektronica

Daarnaast zit er ook goud in elektronisch afval, zoals mobiele telefoons en computers. De kleine hoeveelheden goud in onderdelen zoals printplaten en circuits zijn belangrijk.

Door oude mobiele telefoons te recyclen, kunnen er waardevolle metalen teruggewonnen worden. Vandaag de dag zijn er geavanceerde technieken om goud uit elektronica te halen. 

Elektronica recycling helpt ook om andere waardevolle metalen terug te winnen. Hierdoor krijgen we niet alleen goud, maar ook zilver, koper en palladium.

Industrieel Afval

Industrieel afval is een vaak over het hoofd geziene bron van goud. Dit afval komt uit verschillende industrieën, bijvoorbeeld uit medische apparatuur. Printed circuit boards en andere onderdelen bevatten vaak significante hoeveelheden goud.

Het terugwinnen van goud uit industrieel afval voorkomt dat deze metalen verloren gaan. Bedrijven die industriële goudrecycling aanbieden, spelen een cruciale rol in het hergebruik van hulpbronnen.

Gouden sieraden recyclen

Recyclingproces

Bij het recyclen van goud zijn verzameling en sortering de eerste stappen. Vervolgens gaan we het goud smelten en zuiveren, waarbij chemicaliën soms betrokken zijn.

Verzameling en sortering

Eerst moeten we oud goud verzamelen. Dit komt bij ons binnen via verschillende bronnen:

Na het verzamelen, sorteren we het goud. Dit doen we door metalen van elkaar te scheiden. Zo zorgen we ervoor dat alleen het hoogwaardige metaal overblijft.

Sommige refineries werken met zeer strikte scheidingsmethodes. Hierdoor neemt de zuiverheid van het gerecyclede goud toe. Dit proces is essentieel om een hoge kwaliteit te garanderen.

Smelten en zuivering

Na het sorteren, beginnen we met het smelten van het goud. Dit gebeurt vaak in een oven bij zeer hoge temperaturen, goud heeft namelijk een smeltpunt van 1.064°C. Tijdens dit proces kunnen chemicaliën zoals cyanide en kwik gebruikt worden om het goud te zuiveren.

We moeten voorzichtig omgaan met deze chemicaliën. Cyanide en kwik zijn schadelijk voor mens en milieu. Daarom worden er strenge veiligheidsnormen gehanteerd.

Door het goud te smelten en zuiveren, krijgen we een bijna puur product. Vaak wordt dit goud vervolgens in baren of andere vormen gegoten voor verkoop of verder gebruik.

Wil jij je goud laten recyclen?

Heeft dit artikel nou jouw interesse gewekt om goud te verkopen wat in jouw bezit is? Wij kunnen je hierbij helpen om jouw oude gouden sieraden of munten om te laten smelten naar een goudbaar. Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden of kom langs in onze winkel in Amsterdam.

Related Posts