Goud Verkopen Amsterdam
Ceintuurbaan 33, 1072ES AMSTERDAM

Kan ik zelf goud testen: Een praktische handleiding

Goud Verkopen in Amsterdam > Blog > Goud > Kan ik zelf goud testen: Een praktische handleiding

Als je je afvraagt of je gouden sieraden of objecten echt zijn, kun je dit zelf testen. Er zijn diverse methoden om thuis de echtheid van goud te verifiëren, zonder dat je hiervoor naar een professional hoeft. Deze tests kunnen een indicatie geven of jouw goud authentiek is en dragen bij aan gemoedsrust of juist de noodzaak om verder onderzoek te doen.

Een veelgebruikte en toegankelijke methode voor het testen van goud is de zuurtest. Dit houdt in dat een kleine hoeveelheid zuur wordt gebruikt om de reactie op goud waar te nemen. Daarnaast is er een eenvoudige manier om goud met azijn te testen; als het materiaal na blootstelling aan azijn zijn glans behoudt, is het waarschijnlijk echt goud. Echter, het is belangrijk te onthouden dat deze doe-het-zelftesten niet waterdicht zijn. Voor een accurate vaststelling kan professionele analyse noodzakelijk zijn.

Binnenshuis zijn er nog andere technieken die je kunt proberen. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de magneettest of toetssteen en toetswater. Het is van belang dat je de verschillende testmethoden en hun betrouwbaarheid begrijpt voordat je conclusies trekt over de echtheid van jouw goud. Goud testen kan gewoon thuis, maar het vereist zorgvuldigheid en de juiste benadering.

Goud testen
Goud testen
Goud testen met magneet
Goud testen met magneet

Kan ik zelf goud testen?

Het testen van goud is een proces waarmee je kunt vaststellen of gouden items echt zijn. Gelukkig is het mogelijk om dit zelf te doen met enkele eenvoudige technieken.

Wat heb je nodig?

 • Zuurtestkit: Deze kit bevat verschillende flesjes met zuren die overeenkomen met verschillende karaats goud.
 • Toetssteen: Een zwarte steen die gebruikt wordt om een klein beetje goud op af te schrijven.

Stappen voor zuurtest:

 1. Wrijf het goud over de toetssteen om een streep achter te laten.
 2. Druppel een klein beetje van het zuur op de streep goud.
 3. Beoordeel de reactie – als de streep blijft, is jouw goud waarschijnlijk echt.

Eenvoudige thuis testen:

 • De azijn test: Doop een wattenstaafje in azijn en wrijf over het goud. Als het goud van kleur verandert, is het waarschijnlijk niet echt.
 • De magneet test: Houd een magneet tegen het goud. Echt goud is niet magnetisch, dus als het stuk aangetrokken wordt, is het mogelijk vals.

Let op, geen enkele methode biedt echter een 100% garantie buiten professionele beoordeling. Voor absolute zekerheid kun je het beste jouw goud door de gecertificeerde juweliers van Goud Verkopen Amsterdam laten testen.

Soorten goudtests

Bij het vaststellen van de echtheid van je goud, zijn er verschillende tests die je zelf kunt uitvoeren. Elk van deze methoden kan helpen bepalen of je te maken heeft met echt goud of een minderwaardig metaal.

Visuele inspectie

Visuele inspectie is een eenvoudige eerste stap in het testen van goud als je weet waar je naar op zoek moet gaan. Je zoekt naar kenmerken zoals stempels en keurmerken die het gehalte aan goud aangeven. Deze zijn vaak te vinden op discretere plekken, zoals de binnenkant van een ring of aan de sluiting van een ketting.

Toetssteentest

Met de toetssteentest gebruik je een toetssteen en testvloeistof. Je krast het goud lichtjes tegen de steen, waardoor er een streep achterblijft. Door vervolgens een druppel testvloeistof op de streep aan te brengen, kun je observeren hoe de streep verkleurt, wat duidt op de kwaliteit van het goud.

Zuurtest

De zuurtest, een veelgebruikte methode, kan de zuiverheid van goud bepalen door de reactie van het metaal met zuur. Je brengt een kleine hoeveelheid zuur aan op jouw gouden item, en de reactie geeft aan of en wat voor goud je hebt. Verschillende zuurconcentraties testen op verschillende karaatgehaltes.

Elektrische test

Een elektrische test kan uitgevoerd worden met een speciale elektronische tester. Deze testers meten de geleidbaarheid van het goud en geven zo aan of het echt of vals is. Het is een niet-invasieve test die de staat van jouw gouden item niet aantast.

Visueel goud testen
Visueel goud testen

Tips voor het testen van je goud

Bij het testen van goud thuis, zijn er enkele simpele methodes die je kunt gebruiken om de authenticiteit van jouw gouden voorwerpen te bepalen.

Visuele inspectie:
Begin met een grondige visuele inspectie. Zoek naar keurmerken zoals “14K”, “18K”, “750” of andere markeringen die het karaatgehalte aangeven. Wees echter gewaarschuwd dat keurmerken ook nagemaakt kunnen zijn.

 • De magneettest:
  Een eenvoudige test is om te kijken of je goud aan een magneet kleeft. Goud is niet magnetisch, dus als het voorwerp wordt aangetrokken door de magneet, is het waarschijnlijk geen echt goud.

 • Het gewicht en de grootte:
  Echt goud heeft een hoge dichtheid. Vergelijk het gewicht van jouw voorwerp met een stuk van vergelijkbare grootte als je verdenkt dat het misschien nep is.

 • De bijttest:
  Zachtjes bijten op het goud kan helpen; echt goud is zacht en tanden zouden een klein merk moeten achterlaten.

 • Azijntest:
  Giet een paar druppels azijn op het goud. Als het verkleurt, dan is het waarschijnlijk niet gemaakt van goud.

Let op: Geen van deze tests biedt een absolute garantie. Professionele analyse is altijd betrouwbaarder. Als je twijfelt over de echtheid van jouw goud, overweeg dan om het te laten testen door een erkende juwelier. Voor meer informatie over zelf goud testen kun je ook contact opnemen met onze experts.

Goud professioneel laten testen door goudverkopenamsterdam.nl

Wanneer je twijfels hebt over de echtheid van jouw gouden objecten, is het raadzaam deze professioneel te laten testen. Goudverkopenamsterdam.nl biedt een betrouwbare service voor het testen van goud. je kunt jouw sieraden, munten of andere gouden voorwerpen met vertrouwen overdragen, wetende dat ze door deskundigen onderzocht worden.

Stappen van het testproces:

 1. Visuele inspectie: De experts beoordelen het item op basis van kenmerken en keurmerken.
 2. Toetssteenmethode: Er wordt een kleine hoeveelheid goud afgeschraapt en getest met toetswater.
 3. XRF-analyse: Een XRF-spectrometer meet de exacte samenstelling van jouw goud.

Voordelen van professioneel testen:

 • Nauwkeurigheid: Met geavanceerde apparatuur wordt de echtheid met zekerheid vastgesteld.
 • Veiligheid: Je goud wordt met zorg behandeld om schade te voorkomen.
 • Certificaat: Na het testen ontvang je een certificaat met de testresultaten.

Mocht je geïnteresseerd zijn in het verkopen van je goud dan kunnen wij ter plekke een taxatie uitvoeren en het gouden voorwerp van je overkopen.

Als je wilt dat jouw goud professioneel wordt getest, bezoek dan de website van Goudverkopenamsterdam.nl voor meer informatie of om een afspraak te maken. Goud is vaak kostbaar bezit, dus laat de echtheid ervan deskundig en met zorg bevestigen.

Related Posts