Goud Verkopen Amsterdam
Ceintuurbaan 33, 1072ES AMSTERDAM

Goud

Goud. Wat is dit edele metaal?

Goud is al eeuwenlang een van de meest gewilde en bewonderde metalen ter wereld. Zijn unieke eigenschappen hebben het tot een waardevol goed gemaakt voor diverse toepassingen, variërend van sieraden en investeringen tot industriële doeleinden. In dit kennisbank artikel zullen we de vraag “Wat is goud?” uitgebreid behandelen, waarbij we de definitie van goud verkennen, de verschillende vormen van goud bespreken en ingaan op de diverse doeleinden waarvoor dit edele metaal wordt gebruikt.

Wat is goud?

Goud is een edelmetaal dat bekendstaat om zijn glanzende, gele kleur. Het is zeldzaam, wat bijdraagt ​​aan zijn hoge waarde en de benaming als een ‘edelmetaal’. Dit metaal is gewild vanwege zowel zijn esthetische aantrekkingskracht als zijn financiële waarde.

Definitie en eigenschappen:

 • Chemisch symbool: Au
 • Dichtheid: 19.320 kg/m^3^
 • Leidend vermogen: Uitstekende elektrische en thermische geleider
 • Reactiviteit: Vrijwel inert, reageert niet met zuurstof

Vormen van Goud:

 1. Bullion: Goud in massieve vorm, vaak in baren of munten.
 2. Sieraden: Verwerkt tot diverse sieraden zoals ringen, armbanden en kettingen.
 3. Industriële toepassingen: Door zijn geleiding gebruikt in elektronica.
 4. Investeringen: Verhandelbaar in de vorm van goudstaven, munten of aandelen in goudmijnbedrijven.

De uitzonderlijke eigenschappen van goud, zoals zijn glans en weerstand tegen oxidatie en zuren, maken het een stabiel en duurzaam metaal. Als edelmetaal ondervindt het ook geen aantasting door zuur of oxidatie. Het speelt een rol in diverse industrieën, van sieraden tot elektronica, en functioneert ook als een veilige investering in economisch onzekere tijden. 

Geschiedenis van Goud

Goud heeft altijd een symbolische en economische waarde gehad die terug te voeren is tot oude beschavingen. In deze tekst lees je over de oorspronkelijke ontdekking en hoe goud een constante rol heeft gespeeld in de menselijke geschiedenis.

Oorsprong

Goud is een van de eerste metalen die door mensen wordt gebruikt, vanwege de manier waarop het kan worden aangetroffen in de natuurlijke omgeving: als nuggets in beekbeddingen of als stof in de grond. Vondsten suggereren dat dit waardevolle metaal al in 1848 werd ontdekt, wat bijdraagt aan de geschiedenis van menselijke fascinatie voor en exploitatie van goud.

 • Eigenaardigheden van Goud
  • Kleur: Geelachtig
  • Vindplaatsen: o.a. rivierbeddingen en zand
  • Eerste ontdekking: Verwijzingen naar 1848 en eerder
  • Bewerking: Goudklompjes en stof worden verzameld en verfijnd

Vroeg gebruik, volgens archeologische ontdekkingen, toont aan dat goud reeds voor 4000 v.Chr. werd gewaardeerd, met toepassingen variërend van decoratieve objecten tot vroege vormen van geld.

Gebruik door de eeuwen heen

Doorheen de geschiedenis heeft goud zijn waarde bewezen, aanvankelijk gebruikt als versiering en later als gestandaardiseerd betaalmiddel. Gouden objecten daterende van de 26e eeuw v.Chr. zijn ontdekt in het Oude Egypte, wat wijst op de langdurige economische en culturele waarde.

 • Historische toepassingen:
  • Sieraden: Sinds eeuwen gewaardeerd om esthetische eigenschappen
  • Betaalmiddel: Verschillende beschavingen gebruikten goudstukken voor handel
  • Symbolisme: Goud werd geassocieerd met goden, macht en zuiverheid

De productie van munten met goud heeft meer dan 2.500 jaar plaatsgevonden, daarbij een kernrol spelend in wereldwijde handel en economieën. Tot in de 20e eeuw werd het in veel culturen als munteenheid gebruikt, terwijl het vandaag de dag nog steeds als beleggingsobject wordt gezien.

Eigenschappen en gebruik

Wanneer je denkt aan goud, onthoud dan dat het zowel vanwege zijn esthetische als technische eigenschappen hoog gewaardeerd wordt.

Chemische en fysieke eigenschappen

Goud, met zijn symbool Au en atoomnummer 79, staat bekend om zijn duurzaamheid en corrosiebestendigheid. Het is het makkelijkst te buigen en te vervormen van alle metalen die bij kamertemperatuur vast zijn. Op de Wikipedia-pagina van Goud zie je dat het metaal slechts iets harder dan zink is.

 • Kleur: Het pure metallische goud heeft een kenmerkende gele kleur.
 • Weerstand: Het verandert niet bij blootstelling aan lucht of water.
 • Zachtheid: Terwijl het metaal zeer zacht is, kan het gelegeerd worden met andere materialen om het harder te maken.

Industrieel en Sieraden Gebruik

De toepassingen van goud in sieraden behoeven bijna geen uitleg; het is een symbool van status en rijkdom. Maar de interesse in goud kan ook liggen in de industriële sector, waar het een cruciale rol speelt. Goud wordt bijvoorbeeld gebruikt in elektronica vanwege zijn uitstekende geleidende eigenschappen en weerstand tegen corrosie.

 • Elektronica: In elektronische componenten zoals connectoren, schakelaars en printplaten.
 • Tandheelkunde: In kronen en bruggen vanwege zijn biocompatibiliteit.
 • Ruimtevaart: In ruimtevaartuigen voor reflectie van infraroodstraling.

Prijsontwikkeling van goud

De prijs van goud is afhankelijk van een veelheid aan factoren, waaronder marktdynamiek, valutaschommelingen en economische gebeurtenissen. Historisch gezien, wordt goud gezien als een veilige haven tijdens perioden van economische onzekerheid. Dit belangrijke edelmetaal kent een prijs die zowel dagelijks als op de lange termijn fluctueert.

Op korte termijn kunnen de goudprijzen volatiel zijn, beïnvloed door speculatie, vraag en aanbod, en wereldgebeurtenissen. Als je geïnteresseerd bent in de dagelijkse prijsbewegingen, is het handig om actuele goudkoersen te bekijken. Er zijn meerdere websites die deze gegevens dagelijks bijhouden. Op deze websites vind je de meest recente prijzen van goud gerelateerde producten.

Voor een bredere context en langetermijnperspectief kun je de historische prijsontwikkeling onderzoeken. Op internet zijn verschillende grafieken te vinden waar je tot 50 jaar terug kunt kijken naar de prijsveranderingen van goud. Dit kan helpen te begrijpen hoe de goudwaarde verandert over decennia.

Ondanks de volatiliteit en onvoorspelbaarheid op korte termijn, toont de lange termijn trend een algemene stijging van de prijs van goud, wat het een interessante optie maakt voor langetermijninvesteerders. Het is belangrijk op te merken dat resultaten uit het verleden geen garantie zijn voor toekomstige prestaties.

Je kennis van goud is nu verrijkt met inzicht in zowel de chemische en fysieke eigenschappen die het zo uniek maken, als de uiteenlopende toepassingen die het heeft gevonden in zowel industrieel gebruik als in de vorm van sieraden. Daarnaast heb je ook meer kennis gekregen in hoe de prijs van goud bepaald wordt.

Related Posts